Bułki bezglutenowe – bezpieczna opcja dla alergików

bułki bezglutenowe

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania lub kolacji bez pieczywa, jednak nie wszyscy mogą jeść je w tradycyjnej formie. Wiąże się to z tym, że zawiera ono gluten, którego coraz więcej osób nie może spożywać. Nie oznacza to jednak, że muszą oni całkowicie rezygnować z chleba czy bułek. Doskonałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa jest to, które w swoim składzie nie posiada glutenu.

Bułki dla chorych na celiakię

 bułki bezglutenoweCoraz częściej można znaleźć je na sklepowych półkach, a ponadto sklepy internetowe również posiadają je w swojej ofercie, dzięki czemu nie trzeba nawet wychodzić z domu, by dokonać zakupu. Podobnie jak w przypadku tradycyjnego pieczywa, podstawowym składnikiem bułki bezglutenowej jest mąka. Jako mąkę bazową można wykorzystać: gryczaną, ryżową, jaglaną bądź owsianą, które to odznaczają się neutralnym smakiem. Jako mąki sklejające świetnie się sprawdzą kukurydziane, ziemniaczane czy otrzymywane z tapioki, ponieważ posiadają dużo skrobi. Często bułki bezglutenowe zawierają ziarna, co ma wzbogacać ich smak. Niewątpliwie zaletą pieczywa bezglutenowego jest jego długi termin ważności, dzięki czemu nie musi ono zostać spożyte w dniu, w którym zostało wypieczone. Gwarantuje to specjalna naturalna metoda pakowania bułek, co sprawia, że do produktów nie trzeba dodawać konserwantów.

 bułki bezglutenowePonadto nowoczesne receptury i sposoby wypiekania sprawiają, że bułki mogą być zdatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Dużo osób narzeka na to, że pieczywo bezglutenowe łatwo się kruszy, co z kolei może zrażać do jego konsumpcji. Dzieje się tak, ponieważ składnikiem odpowiedzialnym za konsystencję bułek czy chleba jest gluten. Jednak można tego uniknąć, stosując bezglutenową mieszankę lub dodając do ciasta trochę oliwy, ugotowane ziemniaki czy zastępując letnią wodę zimną. Dlatego też dostępne na rynku pieczywo bezglutenowe coraz częściej jest wypiekane w taki sposób, aby się tak łatwo nie kruszyło. Dokonując zakupu bułek bezglutenowych, warto zwrócić uwagę na ich skład. Najlepszej jakości są te, które nie zawierają mleka ani jajek, dzięki czemu są bezpieczne również dla osób, które nie tolerują laktozy. Śniadaniowe bułki bezglutenowe stanowią dobre rozwiązanie dla osób, które cierpią na celiakię.

W ten sposób nie muszą rezygnować z pieczywa, do którego smaku prawdopodobnie już się przyzwyczaiły. Jeżeli ktoś decyduje się na samodzielny wypiek bułek, może dodać do nich składniki, które wzbogacą ich smak, np. nasiona słonecznika czy dyni. Z kolei podczas zakupów należy pamiętać o tym, że pieczywo bezglutenowe jest specjalnie oznaczone – na opakowaniu znajduje się symbol przekreślonego kłosa.