Catering na różne okazje

pyszne jedzenie

Catering to opcja coraz częściej wybierana nie tylko przez przedsiębiorstwa, ale też przez osoby prywatne. Dzięki niej nie trzeba przygotować posiłków dla wielu osób, jak również martwić się o późniejsze sprzątanie. Jedzenie zostanie dostarczone pod wskazany adres, a jedyne co my musimy zrobić to wybrać odpowiednie menu.

Jak zatem dopasować posiłki do konkretnej okazji?

catering okolicznościowy Na pewno okolicznościowy catering w Bydgoszczy zamawiany na wigilię będzie podobny zarówno w domu, jak i w firmie. Jeśli chodzi o zupy to zdecydowanie dominuje tu barszcz z uszkami lub pasztecikami z kapustą i grzybami, opcjonalnie z mięsem. Czasem pojawia się też gęsta zupa grzybowa, solo lub z makaronem. Dania główne są bardziej zróżnicowane. Pojawiają się różne ryby, głównie karpie i śledziki, krokiety i paszteciki, czy też groch z kapustą. Niezbędne będą też pierogi z różnym nadzieniem, głównie na słono. Na deser podawane są serniki, makowce, czy kutia. Większość dań podawana jest na gorąco, zwykle nie ma przystawek, ale koniecznie muszą być dwa dania – zupa i danie główne. Co podaje się w Polsce na Wielkanoc? Tu w przeciwieństwie do wigilii często pojawiają się zimne zakąski. Jedzenia nie ma aż tyle, jest mniej mięsiwa i ciężkich potraw z warzywami kapustnymi, czy sosami.

pyszne jedzenie Często są to ,,dania” pojawiające się w koszyczku ze święconką. Podaje się jajka z majonezem lub chrzanem, kiełbasę (zwykle białą, ale też zwykłą), czy kanapki z warzywami. Na gorąco można skosztować białego barszczu, czy zupy chrzanowej. Charakterystycznym ciastem wielkanocnym jest mazurem, czyli płaskie kruche ciasto z czekoladą, kajmakiem, czy inną słodką masą. Popularne są też serniki, czy ciasta biszkoptowe w kształcie baranka. Co z cateringiem na przyjęcia okolicznościowe niezwiązane ze świętami, takie jak urodziny, imieniny, czy rodzice? Tu zwykle panuje pełna dowolność, choć są pewne charakterystyczne punkty. Często nie ma przystawek, a jedynie zimne dodatki w postaci sałatek, czy nadziewanych muszli makaronowych. Podaje się zupę oraz danie główne – te same dla każdego. Za to do wyboru jest kilka rodzajów ciast. Warto zaznaczyć, że firmy cateringowe mogą zadbać nie tylko o jedzenie, ale także o napoje.

Podsumowując, jeśli chodzi o catering wigilijny czy wielkanocny to firmy zwykle dają klientom ograniczony wybór, zresztą nikt by nie chciał zamawiać nietypowych potraw, skoro można mieć pyszne pierogi, ryby, czy barszcz. Z kolei na inne okazje można puścić wodze fantazji i zamówić mniej znane dania, które mogą posmakować naszym gościom.