Co pić latem — lemoniada i kwas chlebowy

napój orzeźwiający

Upalne lato wielu osobom może kojarzyć się z często odczuwanym pragnieniem. To pora roku, podczas której często przychodzi ochota na schłodzone, gazowane napitki. Można wybrać słodkie owocowe napoje, wodę albo oryginalnie podejść do tego tematu i sięgnąć po kwas chlebowy lub przygotować kwaskowatą lemoniadę samodzielnie.

Jakie oryginalne napoje wybrać?

kwas chlebowy Jednym z popularniejszych produktów wybranych do ugaszenia pragnienia są gazowane napoje owocowe. Szczególnie dobrze smakują schłodzone. Jeśli jednak ktoś woli mniej słodki wybór, warto zainteresować się trochę innymi opcjami. Jedną z nich jest lemoniada. Można zakupić gotową w sklepie lub wykonać ją samodzielnie. Tak łatwo jest dopasować poziom kwaskowatości i słodkości do indywidualnych preferencji. Konieczne będzie przygotowanie wody mineralnej, cytrusów i odrobiny cukru. Ciekawą, choć zapomnianą opcją jest kwas chlebowy. To wyjątkowy napój, który popularny był wśród ludów słowiańskich już w X wieku. Wytwarzany jest przez fermentację chleba na naturalnym zakwasie. Zawiera dodatek drożdży i cukru, a czasem też owoców. Bywa aromatyzowany miętą. Ofert na tani kwas chlebowy można poszukać w hurtowniach napoi, supermarketach czy mniejszych sklepach.

napój orzeźwiający Przy zakupach warto zwrócić uwagę na skład. Ważne by był naturalny, pozbawiony zbędnych, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów. Kwas chlebowy charakteryzuje słodko — kwaśny, lekko goryczkowy smak. Dobrze schłodzony kwas chlebowy idealnie gasi pragnienie w czasie upału. Kwas chlebowy ma piękną jasno-brązową barwę. Na dnie butelki może pojawić się naturalny osad. To zjawisko normalne dla naturalnych napojów tego typu. Kwas o dobrym składzie ma nie tylko walory smakowe, ale też cechują go prozdrowotne właściwości. Jest bogaty w witaminy i minerały. Występują w nim witaminy: E, C oraz B, a także dobre składniki takie jak cynk i selen. Dzięki zawartości pałeczek mlekowych kwas chlebowy jest dobrym probiotykiem. Ten naturalny napój poprawia trawienie, może przynieść ulgę przy nadkwasocie lub wzdęciach. Kwasu chlebowego nie powinny spożywać osoby w ciąży i w okresie laktacji oraz osoby borykające się z konkretnymi alergiami pokarmowymi.

Ugaszenie pragnienia domową lemoniadą lub schłodzonym, dobrej jakości kwasem chlebowym to dobra alternatywa dla osób, które potrzebują odmiany od popularnych napojów. Kwas chlebowy nie tylko orzeźwi, ale też może pozytywnie zadziałać na funkcjonowanie organizmu. Trzeba jednak pamiętać o wyborze produktów z naturalnym składem.