Do czego służą jelita wędliniarskie?

jelita wieprzowe

Produkcja smacznych wyrobów wędliniarskich opiera się na korzystaniu z najwyższej jakości składników podrobowych. Ogromny wybór jelit zwierzęcych oraz przypraw do produkcji mięsnych smakołyków sprawił, że wiele zakładów masarskich zyskało nowe smaki szynek i kiełbas. Doceniają je miłośnicy produktów pochodzenia zwierzęcego, którzy bez plasterków wędliny lub kawałka kiełbasy na kanapce nie wyobrażają sobie śniadań i kolacji.

Jelita do robienia kiełbas

jelita wieprzowe Warto jednak zawsze stawiać na wyroby tych producentów, którzy wybierają najwyższej jakości składniki. Aby wyprodukować wyroby z mięsa rozdrobnionego, czyli na przykład kiełbasy wędzone lub surowe należy je uprzednio w czymś umieścić. Farsz wymieszany z przyprawami jest marynowany, a następnie umieszczany w specjalnie do tego spreparowanym flaku. Osłonki naturalne do produkcji wędlin i kiełbas są pozyskiwane ze zwierząt poddawanych ubojowi. Pochodzą one najczęściej od świń lub krów. Jelita wieprzowe do kiełbasy są jednymi z najpopularniejszych osłonek wędliniarskich. Do napełniania produktów służą także przełyki lub pęcherze zwierzęce, jednak coraz częściej stosowane są do tego jelita. Z tego typu produktami postępuje się w następujący sposób: są one solone, namaczane do uzyskania elastyczności, a następnie ponownie przepłukiwane i odciskane.

jelita wieprzowe Większość jelit również się blanszuje, by osłonki zyskały odpowiednią miękkość. W kolejnym etapie usuwane są wszelkie zanieczyszczenia. Można w ten sposób produkować zarówno kiełbasy, jak i kaszanki, które stanowią podstawę tradycyjnych przekąsek. Po odpowiedniej preparacji farszu jest on umieszczany w specjalnie do tego przygotowanych osłonkach, a następnie wiązane są odpowiedniej wielkości kiełbasy. W warunkach domowych wystarczą do tego metalowe klamerki. Naturalne jelita pochodzące od świni wytwarzane są w zależności od wymaganej kalibracji. Kaliber dobierany jest do określonego gatunku i rodzaju kiełbasy. Tego typu wiedzę posiada każdy doświadczony pracownik zakładu masarskiego. Podstawowym sposobem konserwacji takich produktów jest sól. Dzięki najwyższej jakości jelitom wytwarzane są najlepsze domowe wędzone kiełbasy oraz różnego rodzaju wędliny. Bez jelit niemożliwe byłoby uzyskanie smacznych produktów wędliniarskich, które do dziś królują na polskich stołach. Równie ważnym aspektem ich przygotowania jest dobór odpowiednich przypraw, które nadają kiełbasom charakterystyczny smak i aromat.

Polskie produkty na bazie jelit wieprzowych cieszą się coraz większym zainteresowaniem na całym świecie. Doceniają je smakosze z najdalszych zakątków globu. Tradycyjne receptury oraz najlepsze składniki zapewniają im niegasnącą popularność wśród światowych wyrobów wędzarniczych.