Jak wykorzystać olej lniany zimnotłoczony w kuchni?

Obecność restauracji fusion w przestrzeni miejskiej jest obecnie powszechna i mile widziana przez miłośników kulinarnych. Kuchnia fusion, czyli połączenie twórczości kucharza z wolnością wyboru połączeń kulinarnych, pełnią kolorów i ciekawymi aromatami zwiększającymi doznania smakowe, do dziś pobudza naszą ciekawość.

Zalety oleju lnianego

Czy połączenie kuchni fusion z obecną tendencją do wybierania zdrowych i ekologicznych produktów nie tworzyłyby kompleksowego rozwiązania? Zarówno dla miłośników „knajpingu”, jak i gotowania eksperymentalnego w domowym zaciszu byłby to strzał w dziesiątkę, który zadowoliłby również chcących zjeść coś innowacyjnego i ciekawego, a zarówno zdrowego, jak i odżywczego. Po tym, jak z polskich stołów zamiast smalcu i masła pojawiła się oliwa z oliwek, czas na kolejną zmianę i nowe doświadczenie. Pod jego postacią kryje się olej lniany zimnotłoczony — ekologiczny, nierafinowany i całkowicie naturalny, a przy tym ciekawy w smaku. Ciekawy charakterystyczny posmak i faktura odpowie na potrzebę frywolnych połączeń według uznania kucharza a prozdrowotne działanie, korzystnie wpływające na organizm, prace układu pokarmowego, krwionośnego, a nawet nerwowego skusi niejednego miłośnika zdrowego odżywiana czy też działacza proekologicznego.

Sytuacja zdaje się być możliwa do rozwiązania, stąd odpowiedź na pytanie o możliwość połączenia idei kuchni fusion ze zdrowym, ekologicznym odżywianiem jest twierdząca, w szczególności dzięki dodatkom. Przypuśćmy, że olej lniany zimnotłoczony zastąpiłby tradycyjną oliwę z oliwek do włoskiego carpaccio lub sos sałatkowy w klasycznej sałatce greckiej. Byłaby to sytuacja, gdzie mamy zatem zachowaną idee kuchni fusion oraz podkręcamy walory zdrowotne naszego dania specjalnie dla miłośników ekożywności. Walory używania go w restauracji pozostawiają kucharzowi wiele możliwych kombinacji twórczych. Co natomiast z możliwością eksperymentów kulinarnych w domu? Ilu ochotników tyle pomysłów. Wykorzystywanie naturalnego oleju ma tak szerokie i łatwe zastosowanie podczas przygotowywania różnych potraw, od tych prostych i klastycznych aż do skomplikowanych i wieloskładnikowych, że domowa swoboda kulinarna zdaje się w tym przypadku nieograniczona.

Dodanie oleju do samodzielnie przygotowanej pasty kanapkowej z warzyw, sałatek, czy też jako alternatywy sosu do mięs jest na tyle bezproblemowe, że każdy bardziej i mnie wykwalifikowany miłośnik sztuki kulinarnej poradzi sobie z odnalezieniem odpowiedniego połączenia smakowego, zarówno podczas domowej kolacji, jak i lunchu w miejskiej dżungli kulinarnej.