Jakie przepisy są polecane w Ajurwedzie?

kurkuma wykorzystywana w kuchni ajurwedyjskiej

Właściwe odżywianie jest niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego. Zbilansowana dieta może pomóc również w zapobieganiu chorobom, o czym wiedziano już tysiące lat temu. Ajurweda, czyli starożytny system indyjskiej medycyny sprzed 5000 lat promuje holistyczne podejście do zdrowia. Dieta ajurwedyjska ma na celu wspomaganie metabolizmu i poprawę pracy narządów poprzez odpowiednio skomponowane posiłki dopasowane do indywidualnych predyspozycji.

Korzyści z korzystania z ajurwedyjskich przepisów?

biały ryżAjurweda to nurt promujący zdrowy styl życia oparty na zrównoważonej aktywności fizycznej, diecie i odpoczynku. Odpowiednie żywienie pozwala na łatwiejszą utratę zbędnych kilogramów, oczyszczenie jelit ze złogów czy poprawę samopoczucia. Kuchnia ajurwedyjska wykorzystuje wiele aromatycznych przypraw i ziół, które zapewniają potrawom niesamowitą głębię smaku i korzyści zdrowotne. Ajurwedyjskie przepisy dostosowane są do panujących pór roku i sezonowych składników i nie obciążają organizmu, wobec czego ta tradycyjna dieta staroindyjska idealnie sprawdzi się również dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym i zaburzenia metaboliczne. Najczęściej stosowanymi przyprawami w przepisach ajurwedyjskich są cynamon, kardamon, kumin, imbir i koper włoski. Szczególnie znany jest przepis na zdrowotny i rozgrzewający napój ajurwedyjski, czyli złote mleko, którego głównym składnikiem jest pasta z kurkumy.

kurkuma wykorzystywana w kuchni ajurwedyjskiejDobór przypraw i składników w Ajurwedzie jest w głównej mierze zależny od typu doszy, który się prezentuje, dlatego warto zacząć od poznania swojego typu ajurwedycznego: Vaty, Pitty bądź Kapha. Wszelkie zaburzenia biorą się z niedoboru bądź nadmiaru energii, dlatego kluczowe jest dopasowanie odpowiedniej diety w celu zrównoważenia organizmu. Najbardziej znanym przepisem w kuchni ajurwedyjskiej jest Kiczeri, czyli lekkostrawna i odżywcza potrawa oczyszczająca z toksyn i regulująca metabolizm. Opiera się na ryżu, fasoli mung i maśle Ghee i jest uzupełniona aromatycznymi przyprawami oraz opcjonalnymi dodatkami warzyw. Zboża, które poleca się do wykorzystania w przepisach to gryka i żyto, a warzywa przydatne do oczyszczenia to buraki, fasola i ciecierzyca. Przykładowe posiłki ajurwedyjskie to pieczone burgery z kalafiora, makaron soba z pulpetami z groszku, komosa ryżowa z tofu i warzywami czy szakszuka ze szpinakiem.

Niezależnie od typu doszy stawia się na nieprzetworzoną żywność opartą na składnikach pochodzenia roślinnego i ograniczeniu smażonych mięs. Większość polecanych dań to ciepłe posiłki, takie jak gęste i pożywne zupy czy sycące i szybkie dania jednogarnkowe. Jedzenie w Ajurwedzie służy zrównoważeniu energii i pozbyciu się różnych dolegliwości zdrowotnych takich jak depresja czy problemy żołądkowe. Warto zgłębić tajniki doszy i wybrać pokarmy najbardziej służące organizmowi.