Miód – przydatne informacje

pyszny miód

Miody spożywane są przez ludzi od setek lat. Produkowany przez pszczoły nektar, po specjalnej obróbce, przybiera gęstą, płynną formę i można go spożywać solo lub dodawać do różnych potraw. Obecnie miody produkuje się w wielkich pasiekach, choć w sklepach znaleźć można też miody sztuczne – to mieszanka głównie cukrów, która ma imitować smakiem i konsystencją miód naturalny.

Miód prawdziwy i sztuczny

prawdziwy miód Konsumpcja miodu na świecie nie spada, a wręcz przeciwnie – atrakcyjne ceny, jak i coraz szerszy wybór produktów w sklepach sprawia, że jest on często wybierany przez konsumentów. Co warto o nim wiedzieć, by kupić to co dobre? Pierwsza rzecz to właśnie podział na miód naturalny i sztuczny. Często ten drugi też ma na opakowaniu wesołe pszczółki, czy okrągłe ule, co daje mylne poczucie klientowi, że kupuje produkt naturalny. To jednak tylko zmyłka producentów – nie każdy klient sprawdzi, czy faktycznie jest to miód prawdziwy. Ten sztuczny jest dobry dla wegan, którzy nie jedzą produktów odzwierzęcych, jak również dla alergików. Sam w sobie nie ma jednak żadnych prozdrowotnych właściwości. Jak zatem prawdziwy miód ekologiczny z pasieki wpływa na nasze zdrowie? Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk. Powinno się go spożywać zarówno zapobiegawczo, w sezonie grypowym, jak również kiedy już zachorujemy i chcemy szybko wyzdrowieć.

pyszny miód Miód wzmacnia naszą odporność i ma potwierdzone działanie przeciwbakteryjne. Zawiera też mnóstwo mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każda odmiana ma nieco inny skład i inne właściwości np. miód lipowy będzie dobry przy chorobach gardła, będzie nas rozgrzewał, z kolei miód gryczany będzie miał więcej mikroelementów i charakterystyczny posmak kaszy. Warto zaznaczyć, że miód sprawdza się także w pielęgnacji skóry i włosów. To humektant, czyli nawilżacz. Idealny dla skóry suchej i wrażliwej – łagodzi podrażnienia, zmiękcza skórę, zabezpiecza ją przez utratą wilgoci. Na włosach sprawia, że włosy są mniej suche i spuszone, jest nawet zabieg miodowania włosów. Miód można dodawać do maseczek na twarz – dzięki temu nie będą tak szybko zastygać; czy jako nawilżający podkład pod olej na włosy.

Miody mogą być spożywane przez każdego, także przez maluchy i osoby starsze. Są smaczne, zdrowe i mają wszechstronne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Trzeba zawsze zwracać uwagę czy na pewno kupuje się miód prawdziwy, prosto z pasieki, a nie ten sztuczny, który może mieć co najwyżej dobry smak, ale żadnych prozdrowotnych właściwości.