Po co przeprowadza się ozonowanie owoców i warzyw?

owoce przed ozonowaniem

Jedną z podstawowych czynności utrzymania higieny żywności jest mycie produktów przed ich spożyciem. Tyczy się to zwłaszcza artykułów nabiałowych, mięsa, a także warzyw i owoców. Mogą bowiem znajdować się na nich szkodliwe mikroorganizmy, brud lub pozostałości po opryskach. Jednak mycie za pomocą zwykłej, chlorowanej wody z kranu może pozbawić je walorów smakowych lub odżywczych.

Skuteczność ozonowania warzyw i owoców?

warzywa przed ozonowaniemW tym celu warto wykorzystać inne metody oczyszczania — np. przy pomocy niezwykle skutecznego i ekologicznego ozonowania. Wykorzystywanie trójcząsteczkowego tlenu celem oczyszczenia wody lub produktów żywnościowych przed dopuszczeniem ich do spożycia cieszy się coraz większą popularnością np. wśród właścicieli lokali gastronomicznych. Ozonowanie owoców i warzyw przeprowadza się głównie po to, by pozbyć się z ich powierzchni bakterii, wirusów, pleśni oraz grzybów. Jednak proces ten znacznie wydłuża także żywotność tych produktów. Dzięki temu wielu przedsiębiorców prowadzących biznes związany z transportowaniem żywności uważa tę metodę za najlepszy sposób oczyszczania przechowywanych artykułów. Na rynku dostępne są obecnie zarówno mniejsze, jak i większych rozmiarów ozonatory, które nabyć można również w kompaktowej wersji do domu. Umożliwia to skuteczne oczyszczanie żywności w domu bez utraty ich smaku i aromatu.

owoce przed ozonowaniemSprzęty ozonujące są ponadto na szeroką skalę wykorzystywane w przemyśle, co również świadczy o ich ponadprzeciętnej skuteczności. Ich największą zaletą jest fakt, że po procesie ozonowania nie wytrącają się żadne substancje zagrażające środowisku. W dobie podwyższonych standardów sanitarnych jest to proces bardzo pożądanych we wszelkich miejscach, gdzie serwowane są posiłki. Trójcząsteczkowy tlen wyjaławia dostępną przestrzeń, w związku z czym znajduje także zastosowanie do oczyszczania pomieszczeń w placówkach medycznych. Ozon uznawany jest za najskuteczniejszy i najmniej inwazyjnych środek dezynfekcyjny. Ozonowanie to stosunkowo krótki i prosty do przeprowadzenia proces, który oszczędza sporo czasu, a także wody. Nabycie ozonatora to nie tylko inwestycja w zdrowie, ale także w ekologię. Można dzięki temu cieszyć się czystymi i długo zachowującymi swoją soczystymi owocami i warzywami w domowym gospodarstwie.

Żywność oczyszczona za pomocą ozonu z urządzenia znacznie dłużej utrzymuje swoją świeżość. Pozbawiona jest też bakterii, szkodliwych mikroorganizmów, a także pestycydów pozostających na produktach po opryskach. Wyozonowane artykuły utrzymują też atrakcyjniejszy wygląd, dzięki czemu lepiej się sprzedają. Docenią to więc także właściciele marketów spożywczych.