Profesjonalna i domowa produkcja miodów

produkowanie miodu

Różnego rodzaju miody są chętnie wybierane przez konsumentów w Polsce. Nic dziwnego, w końcu są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Idealnie nadadzą się do naleśników z owocami, na kanapkę, czy do herbaty. Wyróżnia się miody czyste i z dodatkami, wielokwiatowe jak i te z nektaru pozyskanego z jednego typu roślin, płynne i kremowane.

Miody, ach te miody!

produkcja miodu Warto jest dowiedzieć się o nich nieco więcej, by wiedzieć jaki produkt będzie dla nas idealny. Wiadomo, że profesjonalna produkcja miodów w Polsce będzie różniła się od tej domowej. Wszystko jest robione na większą skalę, szybciej i dokładniej. Jednak i w domowych warunkach można nieco eksperymentować z miodem. W jaki sposób? Popularne stają się miody kremowane. Są one nieco jaśniejsze, mają kremową, maślaną konsystencję – można do nich wstawić łyżeczkę a ta będzie stać pionowo. Taki miód łatwo się dozuje i wyciąga ze słoika, a także dobrze rozsmarowuje i łączy z innymi produktami. Miód kremowany nie ulega krystalizacji i nie zmienia konsystencji. W warunkach profesjonalnych używa się specjalnych kremownic, które mogą jednocześnie podgrzewać jak i mieszać miód. W domu można użyć do tego mocnego miksera czy blendera. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy miód nadaje się do kremowania. Trzeba zatem wcześniej przeczytać o tym, jaki towar można kupić.

produkowanie miodu Również popularnością cieszą się miody smakowe. Truskawkowy, cytrynowy, z orzechami, czy migdałami zachwyci nawet największego niejadka. Nadal wyczuwa się smak miodu oraz jego słodycz, jednak jest ona wzbogacona innymi aromatami. Jeśli miód zostanie zjedzony w krótkim czasie to możemy użyć owoców surowych np. imbiru, czy cytryny. Jeśli mają stać dłużej to wybiera się owoce liofilizowane w proszku – takie same jak przy profesjonalnej produkcji. Łatwo się łączą z miodem bez grudek i nadają mu pięknego koloru. Z kolei bakalie powinny być rozdrobione. Trzeba zaznaczyć, że miody z dodatkami mają krótszy termin przydatności niż te czyste, szczególnie jeśli robiliśmy je w domowych warunkach – nie damy zatem dokładnie zamknąć słoika czy kremować go w odpowiedniej temperaturze. Warto każdy miód przechowywać w suchym i chłodnym miejscu – lodówka się nie nada, bo miód stwardnieje. To opcja tylko dla miody ze świeżymi owocami przechowywanego przez maksymalnie kilka dni.

Profesjonalna produkcja miodów w naszym kraju ma się dobrze, ale i w domowej kuchni można wyczarować miodowe cuda. Wystarczy do tego mikser czy owoce liofilizowane i gotowe! Można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem słodkiego smarowidła.