Smaczna tapenada z czarnych i zielonych oliwek

Czarne i zielone oliwki

Istnieje wiele nieznanych Polakom przepisów kuchni śródziemnomorskiej, które bazują na oliwkach. Tworzone z nich przeciery, zupy i pasty stanowią doskonały dodatek do chleba, bagietek lub krakersów. Ich główną zaletą jest łatwość przygotowania, lekkostrawność oraz możliwość serwowania dania zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest to doskonała opcja imprezowa, bankietowa oraz na spotkanie ze znajomymi.

Skład tapenady z czarnych i zielonych oliwek?

BazyliaDzięki prostocie i szybkości wykonania przetworów z oliwek można szybko zorganizować przekąskę dla domowników i podać ją do drinków. Popularne w kuchni śródziemnomorskiej pasty i kremy warzywne wymagają zwykle wykorzystania lokalnych produktów, których w Polsce często brakuje. Jednak nawet wśród tych przepisów łatwo jest znaleźć takie, które umożliwią przyrządzenie pysznych, lekkich i świeżych przekąsek. Jedną z nich jest niezwykle łatwa w przygotowaniu tapenada z czarnych i zielonych oliwek, która doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką. Jest to potrawa, która wywodzi się z Prowansji. Stanowi dobrą propozycję na imprezę lub bankiet. Pastę przygotowuje się niezwykle szybko i nie wymaga to skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Do jej przyrządzenia potrzebne są czarne lub zielone oliwki, oliwa, świeża bazylia, cytryna, pieprz ziołowy, czosnek i (opcjonalnie) ser pleśniowy.

Czarne i zielone oliwkiDo udekorowania pasty mogą posłużyć kiełki — np. rzodkiewki. Choć zwykle podawana jest schłodzona na bułce, to w polskiej kuchni można wykorzystać ją także jako farsz do wegańskich lub wegetariańskich pierogów, pasztecików i naleśników. Dzięki charakterystycznej strukturze i konsystencji może stanowić dobry zamiennik pasty guacamole. Wyróżnia się bowiem równie oryginalnym smakiem, który docenią zarówno osoby wege, jak i mięsożercy — w tym drugim przypadku pasta może być bowiem spożywana z potrawami mięsnymi, wzbogacając ich aromat. Tapenada cieszy się coraz większą popularnością w restauracjach specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej, stanowiąc oryginalną formę przystawki przed daniem głównym. Tapenadę najlepiej przechowywać w lodówce i skroplić kilkoma kroplami cytryny.

Pasta tradycyjnie podawana jest z krojoną bagietką, świeżym chlebem lub tostem. Jest doskonałą przekąską do czerwonego i białego wina, a także letnich drinków. Nie jest to jednak jedyna metoda serwowania tapenady. Pastę można potraktować jako zamiennik sosu do mięs, ryb lub owoców morza. Sprawdzi się też jako dip do chipsów i krakersów. Przed podaniem warto umieścić ją więc z łatwej do opróżnienia sosjerce, półmisku lub talerzyku o zaokrąglonych brzegach.