Zalety ozonowania warzyw i owoców w domu

owoce umieszczone w czterech skrzyniach

Technika ozonowa jest już powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym i branży gastronomicznej. Jednak przenośne urządzenia do ozonowania żywności przydają się także w gospodarstwie domowym. Często zdarza się bowiem, że przyniesione ze sklepu lub targu warzywa i owoce noszą ślady zanieczyszczeń rolniczych, pestycydów i innych niebezpiecznych dla zdrowia związków. W tej sytuacji warto zaopatrzyć się w niewielkich rozmiarów ozonator domowy, który usunie w powierzchni żywności wszelkie bakterie, wirusy, grzyby i pleśnie.

Wartość ozonowania warzyw i owoców w domu?

warzywa i owoce na siwym blacieZ technologii ozonowania korzysta wiele branż. Jednak największą popularnością cieszy się ona w gastronomii i przemyśle spożywczym. Dzięki ozonowi możliwe jest konserwowanie żywności, a także usuwanie pestycydów i hormonów z żywności. Mimo że ozon wyróżnia się specyficznym zapachem, którego wrażliwe osoby nie tolerują, to nowoczesne urządzenia umożliwiające przeprowadzenie procesu sterylizacji eliminują woń. Dzięki temu ozonowanie warzyw i owoców w domu gwarantuje uzyskanie produktów o doskonałym smaku i aromacie. Będą one też wolne od wszelkich szkodliwych dla zdrowia toksyn. Praktyczne ozonatory umożliwiają prawidłową cyrkulację powietrza, są ciche i nie pobierają dużych ilości prądu. Stanowią więc stosunkowo tanie, łatwe i skuteczne oczyszczanie warzyw i owoców w warunkach domowych.

owoce umieszczone w czterech skrzyniachDezynfekcja przy użyciu ozonu jest bezpieczna zarówno dla ludzi, jak i dla środowiska, ponieważ w całym procesie nie dochodzi do wytrącenia się szkodliwych związków. Ozonator może więc służyć jako jeden z codziennych sprzętów AGD, choć nie jest jeszcze tak dobrze rozpowszechniony jak mikrofalówka czy zmywarka. Oczyszczanie żywności jest bowiem niezwykle ważnym działaniem dla zapobiegania zatruciom pokarmowym. Ozonowanie wpływa także korzystnie na świeżość warzyw i owoców, co pozwala znacznie zaoszczędzić na kolejnych zakupach. Niewątpliwą zaletą całego procesu jest jego szybkość i wysoka skuteczność. Żadna inna czynność nie pozwala usunąć takiej ilości zanieczyszczeń co dezynfekcja ozonem. Ozonatory domowe mogą służyć również do ozonowania pomieszczeń i urządzeń, dzięki czemu łatwiej utrzymać sterylność np. w kuchni. Urządzenia ozonujące wyróżnia także prosta obsługa. Większość z nich posiada tak zwany programator czasowy oraz akcesoria ułatwiające przeprowadzenie procesu.

Biorąc pod uwagę stosunkowo niski koszt samego sprzętu i fakt, że stanowi on inwestycję na dłuższy czas, będzie to doskonała inwestycja dla osób, które chcą dobrze i kompleksowo wyposażyć swoją kuchnię. Ozonować można także mięso i inne produkty spożywcze. Proces trwa krótko, więc owoce i warzywa są praktycznie po chwili gotowe do konsumpcji.